O nouă magistrală de metrou, M4, ce va trece inclusiv prin localități din județul Ilfov

Primăria Sectorului 4 vine cu o veste îmbucurătoare pentru toți locuitorii Capitalei și ai județului Ilfov: a fost depus în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) proiectul pentru construcția unei noi magistrale de metrou, M4. Această linie vitală va lega Gara de Nord 2 de Gara Progresul, traversând și câteva zone din Ilfov, oferind astfel o soluție esențială pentru a reduce congestia traficului și a facilita accesul rapid către diversele zone ale Bucureștiului și ale județului Ilfov.

"Sectorul 4 al Municipiului București, în calitate de lider de asociere (alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Județean Ilfov și Sectorul 5 al Capitalei), a postat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP), documentația de atribuire referitoare la licitația publică în vederea desemnării proiectantului și constructorului/constructorilor care urmează să extindă magistrala de metrou M4, Gara de Nord-Gara Progresul.", anunță reprezentanții primăriei Sector 4, pe site-ul oficial 

Costul estimat al proiectului se ridică la 2,5 miliarde de euro, iar finanțarea va fi asigurată prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), indicând că lucrările ar trebui să fie finalizate în următorii ani.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au subliniat hotărârea lor de a contribui la dezvoltarea infrastructurii strategice a Capitalei, prin extinderea rețelei de metrou de la Gara de Nord până la Gara Progresul.

„Proiectul extinderii M4, între Gara de Nord și Gara Progresul, reprezintă o încununare a eforturilor pe care Sectorul 4 le-a depus în ultimii ani pentru a deschide drumuri acolo unde acestea nu existau. Pentru acest lucru, care generează nu doar dezvoltarea infrastructurii critice, ci și locuri de muncă bine plătite, a trebuit ca, alături de partenerii noștri, să generăm un nou mod de lucru, un tipar care funcționează eficient și care poate fi folosit, cu siguranță și de către alte autorități publice. În acest proiect, precum și în cel al construcției stației de metrou Tudor Arghezi, am reușit, împreună cu reprezentanții Metrorex, să arătăm că nimic nu este imposibil și că, lucrând împreună, putem ajuta orașul să se dezvolte așa cum trebuie”, a declarat, dl. Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, în cadrul unei conferințe de presă organizate la stația de metrou Tudor Arghezi.

Traseul noii linii de metrou M4 va avea un număr de 14 stații, ce vor fi amenajate pe o lungime totală de aproximativ 12 kilometri, între stația Gara de Nord 2 și stația Gara Progresul, și care va traversa teritoriul sectoarelor 1, 4 și 5, precum și al comunei Jilava din județul Ilfov. Cele 14 stații ale noului traseu sunt: Gara de Nord 2 – Știrbei Vodă – Bogdan Petriceicu Hașdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluției 2 – George Bacovia – Toporași – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Gara Progresul.

Detalii despre caracteristicile liniei de metrou M4:

  • Lungimea traseului: 11,94 km;
  • Includerea a 13 stații noi de metrou, plus 1 depou;
  • Utilizarea unui spațiu de aproximativ 219.288,00 mp pentru proiectare a spațiilor publice și tehnice;
  • Echiparea cu 141 de escalatoare, 60 de lifturi, 4 platforme elevatoare și 8 trotuare rulante.

Noua linie de metrou va îmbunătăți semnificativ accesul călătorilor la diverse zone din București și Ilfov, conectându-se la magistralele de metrou existente și propuse. Printre zonele care vor fi traversate se numără Gara de Nord, străzile Berzei și Vasile Pârvan, Calea 13 Septembrie, bulevardul Tudor Vladimirescu, precum și șoseaua Viilor și Giurgiului.

daniel baluta primar sectorul 4