Analiză: În Popești Leordeni a crescut cererea pentru locuințe noi

În județul Ilfov și în special în Popești Leordeni a crescut cererea pentru locuințe noi în 2023 comparativ cu 2022


Potrivit unei analize recente realizate de compania de servicii imobiliare iO Partners, tranzacțiile rezidențiale din județul Ilfov au cunoscut o creștere notabilă în anul 2023, în timp ce în București acestea au înregistrat o scădere de 17% în aceeași perioadă.

În timp ce numărul tranzacțiilor rezidențiale din București a înregistrat o descreștere de la aproximativ 35.000 la 29.000 de unități în 2023, în județul Ilfov acestea au crescut de la 6.400 la aproximativ 6.800 de unități. Această tendință ar putea marca începutul unei reorientări a preferințelor cumpărătorilor către Ilfov, în detrimentul Bucureștiului.

Specialiștii iO Partners subliniază că mulți cumpărători aleg Bucureștiul pentru diversitatea serviciilor și proximitatea față de locul de muncă, dar există tot mai mulți care optează pentru locuințe situate în localitățile din județul Ilfov. Motivația principală este reprezentată de prețurile locuințelor, care sunt cu aproximativ 20-25% mai mici în Ilfov față de București, comparând cartiere similare din cele două zone.

De asemenea, dezvoltarea infrastructurii de transport favorizează județul Ilfov în comparație cu Bucureștiul. Lucrări precum construirea pasajelor peste centura actuală, extinderea metroului și construirea noii autostrăzi de centură A0 contribuie la scurtarea timpului de deplasare între cele două zone.

O altă tendință interesantă evidențiată în analiză este faptul că populația Bucureștiului a înregistrat o scădere de aproape 9% între recensămintele din 2011 și 2021, în timp ce populația județului Ilfov a crescut cu 37% în același interval. Această dinamică demografică sugerează o schimbare în preferințele locative ale populației, cu impact direct asupra pieței imobiliare.

"Populaţia Bucureştiului a scăzut cu aproape 9% între recensămintele din 2011 şi 2021, de la 1,88 milioane locuitori la 1,72 milioane, ceea ce înseamnă o scădere de 166.500 locuitori, în timp ce populaţia judeţului Ilfov a crescut în acelaşi interval cu 37%, de la 389.000 la 543.000 de locuitori, adică cu 154.000 de locuitori, aproape compensând scăderea din Bucureşti. Dacă raportăm numărul de locuinţe tranzacţionate la mia de locuitori, în Bucureşti acest indicator a scăzut de la 33,5 tranzacţii la mia de locuitori, în 2022, la 28,3, în 2023. În schimb, în Ilfov, acelaşi indicator a crescut de la 13,2 la mie, în 2022, la 13,8 la mie, în 2023", arată Andreea Hamza, senior director Living iO Partners.

Andreea Hamza, senior director Living iO Partners, subliniază că acest trend se reflectă și într-un alt indicator relevant: numărul de tranzacții rezidențiale la mia de locuitori, care a scăzut în București și a crescut în Ilfov în perioada analizată.

Aceste date indică o schimbare semnificativă în dinamica pieței imobiliare din regiune și oferă perspective interesante pentru viitorul sectorului imobiliar în zonă.

Vezi ofertele noastre dacă ești interesat de apartamente noi în Popești Leordeni

apartamente noi popesti leordeni